Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deze website is exclusief voor zorgprofessionals in Nederland en België

Taal:

Open Menu
icone

Ondervoeding

MNA® (Mini Nutritional Assessment)

MNA®(Mini Nutritional Assessment)

In Europa alleen kampen 33 miljoen mensen met ondervoeding. Tijd om het grondig aan te pakken.

Meten is weten en cruciaal om de nutritionele toestand van de betrokkene te optimaliseren en/of behouden. De MNA® is een gevalideerde screeningstool voor (risico op) ondervoeding bij ouderen en voldoet aan de Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) criteria. Met de MNA® kan ondervoeding snel, efficiënt en veilig gesignaleerd worden bij ouderen.

Aan de hand van een aantal doelgerichte vragen kan de toestand van patiënten gescreend en gemonitord worden. Het is mogelijk om hieraan een behandelplan te koppelen.



This browser does not support PDFs. Please download the PDF to view it: Download PDF.

Vul het “Screening” gedeelte van het formulier in met de juiste antwoorden. Vervolgens de cijfers van de antwoorden optellen. Indien het totaal 11 of minder is, ga dan verder met de vragen onder de titel “Onderzoek”, om een Ondervoedings Indicator score te bepalen.

Screening
Bent U de afgelopen 3 maanden minder gaan eten als gevolg van verminderde eetlust, spijsverteringsproblemen, problemen bij het kauwen en/of slikken?
Gewichtsverlies gedurende de afgelopen 3 maanden
Mobiliteit
Heeft U gedurende de afgelopen 3 maanden last gehad van psychische stress of een ernstige ziekte?
Neuropsychologische problemen
Body Mass Index (BMI): (gewicht in kg) / (lengte in m)²

Onderzoek
Woont onafhankelijk (d.w.z. niet in een verpleeghuis of ziekenhuis)
Neemt dagelijks meer dan 3 voorgeschreven medicijnen
Decubitus of huidontstekingen
Aantal volledige maaltijden genuttigd per dag
Geselecteerde consumptie indicatoren voor eiwit inname
Gebruikt 2 of meer porties fruit of groenten per dag
Hoeveel vocht (water, vruchtensap, koffie, thee, melk,...) wordt dagelijks genuttigd?
Manier van voeden
Oordeel van de patiënt zelf met betrekking tot zijn voedingskundige toestand
Middenarm omtrek (MAC) in cm
Omtrek van de kuit (CC) in cm